• Veerle

Lopen zonder weerstand in je hoofd: byebye, afzien, hello genieten!

Bijgewerkt op: 1 apr 2020

Het toppunt van mindful lopen is voor mij een trailloop in een mooi stukje natuur. Vorig weekend had ik een afspraak met de duinen van de Opaalkust. 24 km langs een prachtige kust. Ja, de Noordzee, maar hier lijkt ze in niets op die aan onze Belgische kust. Hier geen lelijke hoogbouw, maar prachtige natuur in 50 tinten blauw en groen. Een streling voor het oog, maar ook andere zintuigen kunnen hier een sprongetje maken van blijdschap: de geur van de zilte zee, een briesje dat mijn wangen streelt, mijn neus die voor me ademt in plaats van mijn mond. Maar vooral: mijn hart dat steeds vaker warm loopt van het lopen.


Jarenlang liep ik om grenzen te verleggen. Om sneller of verder te lopen. Een training was in mijn ogen mislukt als ik mijn beoogde tempo of afstand niet haalde. Het voelde als falen. En door mijn hoge lat "faalde" ik vaak! Genot was ver te zoeken.


De laatste maanden geniet ik echter van het lopen als nooit tevoren! Ik loop met een glimlach op mijn gezicht, en ik voel die blijdschap ook vanbinnen! Byebye, afzien, hello genieten! Ik had daar aan de Opaalkust het gevoel dat mijn blije hart me vleugels gaf. Who needs red bull when there's happiness in your heart? Ik liep als op wolkjes!


En opnieuw besefte ik: hoe meer je iets doet vanuit een intern verlangen en vanuit passie in plaats van vanuit prestatiedrang, hoe minder weerstand je lichaam biedt en hoe makkelijker het loopt. Letterlijk, in dit geval. Maar ook figuurlijk kan je dit doortrekken naar het dagelijks leven.


En dat is exact waar het in mindful run om gaat: minder focus op hoofd en prestaties, meer luisteren naar hart en lichaam. (Voor het eerst heb ik tijdens een wedstrijd de tijd genomen voor een foto!) Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar soms moet je eerst hard tegen een muur aanknallen om tot inzichten te komen. Het was een harde muur, en soms voel ik nog de kneuzingen van de botsing, maar de inzichten hebben van mij een gelukkiger mens gemaakt! En ook dit heb ik beseft tijdens deze fantastische trail: "Trailrunnen is de leukste sport die er bestaat!"


27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven